Πέμπτη, 22 Οκτώβριος 2015 21:28

ΘΕΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

>Γιώργος Κουλόγιαννης Αρθρογράφος: Γιώργος Κουλόγιαννης

Είναι αλήθεια ότι στις απόλυτα ελεύθερες ευνομούμενες κοινωνίες, ο ρόλος της Αστυνομίας, δεν θα ήταν παρά μόνο τυπικός, ελάχιστα παρεμβατικός και ίσως διακοσμητικός.

Oι πολίτες της θα σέβονταν τους νόμους που ίδιοι δημιουργούν και η ηθική θα ήταν προπύργιο-μπούσουλας των ενεργειών τους καθώς και των πράξεων τους. Μια απόλυτα ελεύθερη και ιδανικά άναρχη κοινωνία, στην οποία οι πολίτες θα συμβίωναν επιδεικνύοντας την πρέπουσα αλληλεγγύη, την τιμιότητα, τον αλληλοσεβασμό, την κατανόηση και αυτά όλα πρωτίστως μέσω της ανθρωπιάς και της διαμορφούμενης διαφοράς από τα ζώα, που λειτουργούν χωρίς λογική, γέλιο, συνείδηση, παρά μόνο με το ένστικτο της επιβίωσης.

Ο Δημοσθένης ( 384-322 π.Χ., Αθηναίος ρήτορας) έλεγε ότι, «την ελευθερία των λαών προφυλάσσει η άμιλλα μεταξύ τίμιων αντρών», άρα όσο οι κοινωνίες των ανθρώπων θα «εξελίσσονται», θα αλλάζουν, θα προσαρμόζονται στα σύγχρονα δεδομένα, τόσο θα παρεκκλίνουν της πορείας των από τις ιδανικές προοπτικές των προαναφερθέντων και η τιμιότις θα εξασθενεί όπως και η ελευθερία, ως ύψιστο αγαθό.

Η έκπτωση, λοιπόν, των αξιών του ανθρώπου γεννά την ανάγκη δημιουργίας νόμων μέσω τους κράτους, της εφαρμογής των μέσω της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και της τήρησής των μέσω της Αστυνομίας.

Η κοινωνία νιώθει και έχει την ανάγκη της βοήθειας της Αστυνομίας, όπως και η Αστυνομία χρειάζεται την συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ο θεσμός της Αστυνομίας έχει την υποχρέωση να βρίσκεται δίπλα στο πολίτη να προσπαθεί και να παρεμβαίνει για μια ευνομούμενη Πολιτεία. Το αντικείμενο, σαφώς, είναι πολύ δύσκολο, και επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των υπηρετούντων σε αυτή, καθώς, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, απαιτείται ψυχικό σθένος, γνώσεις, πρωτοβουλίες καθώς και τεχνικός εξοπλισμός.

Ζούμε σε εποχές οικονομικής ασφυξίας όπου οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες προκαλούν αύξηση του δείκτη εγκληματικότητας-παραβατικότητας, οι μεγάλες περικοπές στα κονδύλια του προϋπολογισμού του υπουργείου καθιστούν το έργο τους δυσχερές, αφού οι εξοπλισμοί παλαιώνονται, συντηρούνται ελλιπώς και δεν αντικαθίστανται, ενώ συνήθως καλύπτονται από ιδία κεφάλαια του έμψυχου δυναμικού της Αστυνομίας.

Η καθημερινότητα των πολιτών δείχνει ότι σε υποθέσεις, όπου η Αστυνομία αντιμετώπισε με τη δέουσα προσοχή, επιμονή, βούληση, μεράκι και αποφασιστικότητα δημιούργησε τις προϋποθέσεις να υπάρξει σημαντικότατο έργο στην πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, στη διασφάλιση της τάξης και ασφάλειας των πολιτών.

Είναι αλήθεια ότι ο πολίτης αρκετές φορές αναγκάζεται να γίνει δύσπιστος όσο αφορά την αντικειμενικότητα, την αποτελεσματικότητα, την ακεραιότητα και τη βούληση του θεσμού και κυρίως των στελεχών της Αστυνομίας. Κάποιες φορές, όχι άδικα, αλλά ευτυχώς σε μεμονωμένα παραδείγματα, που εκθέτουν την αστυνομία, διαβάλλουν την εικόνα της και αμαυρώνουν το συνολικό της έργο.

Η δημοσιότητα των επιτευγμάτων και των αποτυχιών της Αστυνομίας, προβάλλεται στα αδηφάγα ΜΜΕ, τα οποία κατά καιρούς αναδεικνύουν το έργο της θετικά ή αρνητικά, οδηγώντας την κοινή γνώμη σε αυθαίρετα συμπεράσματα ως προς την αποτελεσματικότητά της, την οργάνωσή της, την επιχειρησιακή της ετοιμότητα, απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, την εμπορία των ναρκωτικών, όπλων κλπ.

Οι πολίτες είναι αυτοί, που ως δέκτες της καθημερινότητας, υποφέρουν, φοβούνται, αγωνιούν, καταρρακώνονται, που γίνονται επιθετικοί, αναξιοπρεπείς, καχύποπτοι, αυταρχικοί, είρωνες, δύσπιστοι και είναι οι ίδιοι πολίτες που θέλουν και χρειάζονται την Αστυνομία, πιστεύουν ή θέλουν να πιστεύουν σε αυτή, ελπίζουν και προσδοκούν από αυτή, αναζητώντας να κάνει το αυτονόητο απέναντι στην παραβατικότητα, χωρίς λόγια αλλά μόνο με έργα. Είναι ο ίδιος ο πολίτης που χαίρεται στις επιτυχίες της και απογοητεύεται από τις αποτυχίες της. Είναι αυτός που πονά και κλαίει όταν ένας από μας νέος της, χάνεται στο καθήκον και πανηγυρίζει όταν εξαρθρώνει καραβιές από ναρκωτικά και όπλα.

Η αστυνομία είναι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας προέρχεται από αυτή και απευθύνεται, μέσω των υπηρεσιών της, σε αυτή, αντανακλά όλες τις παθογένειες μιας κοινωνίας που βάλλεται, είναι τα παιδιά μας που εκπαιδεύτηκαν για ένα ειδικό σκοπό, είναι ο θεσμός που τον έχουμε και μας έχει ανάγκη.

Γεώργιος Κουλόγιαννης

Ετικέτες

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ