Παρασκευή, 27 Ιούνιος 2014 13:54
Δήμος Αχαρνών

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών το acharnes-news.gr βρέθηκε στον φιλόξενο και πολύ ζεστό χώρο του κέντρου πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Διέξοδος».

Εκεί συναντήσαμε τον κύριο Παναγιώτη Τριαννταφύλου, κοινωνιολόγο-εγκληματολόγο και επιστημονικό υπεύθυνο του κέντρου πρόληψης, ο οποίος παρουσίασε τον απολογισμό του έργου για το διάστημα Ιούνιος 2013 – Ιούνιος 2014. Τελειώνοντας την συνέντευξη τύπου συνομιλήσαμε με τον κύριο Τριανταφύλλου, ο οποίος μας μίλησε για τη «Διέξοδο» αλλά και το παράπονο του σχετικά με την απουσία του κόσμου από τις ανοιχτές εκδηλώσεις ενημέρωσης.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Κύριε Τριανταφύλλου σε ποια άτομα απευθύνεται η «Διέξοδος» και τι μπορούν να λάβουν από το κέντρο πρόληψης;

Μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει πρόβλημα στην ψυχοκοινωνική του υγεία εν γένει (κατάθλιψη, συναισθηματική διαταραχή, βία, επιθετικότητα, απομόνωση, κ.α)  και ειδικότερα τις εξαρτητικές συμπεριφορές (ναρκωτικές ουσίες, ίντερνετ, τζόγος κ.α.)  προκειμένου να  δει ο ψυχολόγος του κέντρου, να διερευνήσει τις ανάγκες του και το αίτημα του ειδικότερα. Να διαπιστώσει το κίνητρο του να κάνει κάτι για αυτό το οποίο τον απασχολεί και να διερευνήσει την δυνατότητα να παραπεμφθεί αν χρειάζεται στην κατάλληλη θεραπευτική δομή, γιατί στο επίπεδο της πρόληψης που ήμαστε εδώ πέρα δεν γίνεται θεραπεία. Οπότε ολοκληρώνοντας να πω ότι μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε παρουσιάζει κάποια ψυχοκοινωνική παρέκκλιση.

Από ποιους απαρτίζεται η διεπιστημονική  ομάδα του κέντρου «Διέξοδος»;

Σε ότι αφορά την στελέχωση του κέντρου αποτελείται από επιστημονικό προσωπικό, αυτή τη στιγμή στο κέντρο εργάζονται δύο ψυχολόγοι οι οποίοι ασχολούνται με το γνωστικό αντικείμενο, δυο κοινωνιολόγοι οι οποίοι ασχολούνται με την ευρύτερη δράση της κοινωνίας και γραμματειακή υποστήριξη από μια συνάδελφο οικονομολόγο, όπως αντιλαμβάνεστε είναι μια διεπιστημονική ομάδα. Η εκπαίδευση όλων των στελεχών είναι μια και παρέχεται από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής όπου εκεί όλοι οι συνάδελφοι λαμβάνουν μια εκπαίδευση τριμήνου η οποία αφορά στην πρόληψη των εξαρτήσεων και προαγωγή της υποκειμενικής υγείας μέσα από κατάρτιση σε υλικά αγωγής υγείας και σε βιωματικές μεθόδους.

Με ποιους τρόπους γίνονται οι παρεμβάσεις του κέντρου;

Ξεκινάμε πάντα από την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία όπως τις ορίζουμε εμείς είναι και οι γονείς των μαθητών. Αρχίσουμε με παρεμβάσεις σε γονείς εκπαιδευτικούς και μαθητές. Πέρα από την εκπαιδευτική κοινότητα υπάρχουν και άλλες ομάδες στόχοι οι οποίοι είναι: είτε επαγγελματίες υγείας, είτε έφεδροι οπλίτες και αξιωματικοί επίσης υπάρχει ένα μνημόνιο συνεργασίας του ΟΚΑΝΑ με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης προκειμένου να παρεμβαίνουν τα κέντρα πρόληψης στις στρατιωτικές μονάδες και αυτό έχει γίνει και εδώ σε τέτοιες μονάδες και μάλιστα έχουμε κ εδώ τη σχολή αεροπορίας αλλά κυρίως έγινε για την επαρχεία γιατί υπάρχει ανάγκη στήριξης, των εφέδρων κυρίως, ώστε να μην υιοθετήσουν οποιαδήποτε εξάρτηση στα πλαίσια του στρατού. Επίσης προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε και την ευρύτερη τοπική κοινωνία μέσω ανοιχτών εκδηλώσεων. Να τονίσω ότι στη συγκεκριμένη κατεύθυνση δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα και αυτό συμβαίνει λόγω της μη ομαλής ροής της χρηματοδότησης του κέντρου με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετά χρήματα για να μπορέσουμε να προωθησούμε τέτοιες ενέργειες στην ευρύτερη τοπική κοινωνία και όσες προσπάθειες έχουν γίνει δεν είχαν την ανάλογη ανταπόκριση από τον κόσμο. Παρόλο που υπάρχει ιδιαίτερο ζήτημα στην περιοχή για τα ναρκωτικά δυστυχώς δεν είχαμε την ανάλογη ενεργή συμμετοχή από την τοπική κοινωνία. Υπάρχει μια ανεπάρκεια από τη δημοτική Αρχή, όχι μόνο από την απερχόμενη αλλά και από τις προηγούμενς, δεν υπήρχε η στήριξη που περιμέναμε.

Θα σας πάω πίσω στο 2002 όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο «Διέξοδος». Ποια ήταν η αντίδραση του κόσμου; Υπήρξε φόβος και προκατάληψη;

Η αλήθεια είναι ότι επειδή και ο τίτλος ήταν διαφορετικός μέχρι πρότινος... αναφερόταν δηλαδή σε κέντρο πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και γι' αυτό ίσως ο κόσμος να ήτανε πολύ επιφυλακτικός.

Βέβαια επειδή εδώ είναι μια πλατεία και όχι τόσο ένα οικιστικό περιβάλλον δεν απασχόλησε κανέναν ιδιαίτερα, ακόμα και από το σχολείο που είναι πολύ κοντά στο κέντρο μας δεν είχαμε κάποια αρνητική ενέργεια.

Όμως υπήρχε μια προκατάληψη στο να έρθει κάποιος ως εδώ, δηλαδή κάποιος γονιός ή δάσκαλος ο οποίος θεωρείτε «κοινωνικά υγείας» ένιωθε μια ντροπή να τον βλέπουν ίσως οι γύρω του να μπαίνει στο χώρο μας. Δύστυχος το κέντρο «Διέξοδος» έχει συνδυαστεί με απεξάρτηση ναρκωτικών, οπότε αυτόματα δημιουργεί ένα περίεργο αίσθημα σε κάποιον άνθρωπο ο οποίος δεν είναι χρήστης.

Κάποιος γονιός ο οποίος παρατηρεί ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί του, μπορεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί σας προκειμένου να τον συμβουλεύσετε; Και αν ναι, πόσο συχνό φαινόμενο είναι;

Βέβαια, μπορεί να μας καλέσει ή να έρθει και η ίδια στο κέντρο προκειμένου να τη συμβουλεύσουμε και να τη κατευθύνουμε να καταλάβει αν αυτές οι ενδείξεις που βλέπει στο παιδί της και την ανησυχούν είναι απλά ενδείξεις ή είναι και αποδείξεις για κάτι, και έχει να κάνει όχι μόνο με τη χρήση αλλά γενικότερο και ότι αφορά την ίδια την ψυχική υγεία του παιδιού. Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή μια μητέρα να έρθει μόνο για τη χρήση, μπορεί να έρθει κοντά μας και για γενικότερα προβλήματα, οτιδήποτε αφορά την ψυχική υγεία του παιδιού της. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο και μάλιστα έχουν έρθει και περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων. Έρχονται σαν καταγγέλλοντες οι μητέρες των θυμάτων, καταγγέλλοντας είτε τον πατέρα είτε τον θείο, εδώ μιλάμε για ενδοοικογενειακή βία και έχουνε γίνει οι ανάλογες ενέργειες με καταγραφή των περιστατικών και προς την εισαγγελία για τέτοια περιστατικά. Δυστυχώς υπάρχει ευρεία γκάμα από αυτά.

Για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί κάποιος να έρχεται στη «Διέξοδο»;

Επειδή το κέντρο εδώ λειτουργεί σαν συμβουλευτικό και όχι θεραπευτικό οι επισκέψεις ενός ατόμου είναι συγκεκριμένες. Δεχόμαστε ραντεβού από 2 έως 4 φορές και προσπαθούμε μέσα από αυτές τις συνεδρίες να τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν αυτό που ξεκίνησαν εδώ. Υπάρχει ένας περιορισμός από τον ΟΚΑΝΑ σε σχέση με αυτό. Οπότε και εμείς με τη σειρά μας προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τον προβληματισμό του καθένα και να τον παραπέμψουμε αν χρειάζεται σε κάποιες υπηρεσίες ώστε να συνεχίσει εκεί τη θεραπεία του, εάν αυτό χρειάζεται. 

Θέλετε να περάσετε κάποιο μήνυμα στον κόσμο;

Εύχομαι ο κόσμος σιγά σιγά με τον καιρό να αρχίσει να συμμετέχει στις δράσεις μας.

Ξέρω ότι κάτι τέτοιο θέλει χρόνο και δεν επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Θα πρέπει να αποβάλει την προκατάληψη που τον θέλει «άρρωστο» εάν έρθει σε ένα «Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας». Επίσης θα πρέπει να καταλάβει ότι η "Διέξοδος" δεν αφορά μόνο άτομα τα οποία είναι σε στάδιο απεξαρτήσεις ή χρήστες. Η"Διέξοδος" απευθύνετε σε όλους όσους παρουσιάζουν κάποια ψυχοκοινωνική παρέκκλιση και χρειάζονται στήριξη και βοήθεια.

Άννα Σιρινίδου - Συντακτική ομάδα acharnes-news.gr

Δείτε τον απολογισμό του έργου για το διάστημα Ιούνιος 2013 – Ιούνιος 2014 του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Αχαρνών “Διέξοδος” 

Ετικέτες

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ